Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Фагри на фурна с разкошен сос

Фагри на фурна с разкошен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фагри на фурна с разкошен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Вкусна рибка с вкусно сосче - чудесна комбинация"

Необходими Продукти

  • фагри - 1 риба, 1.2 кг (тегло на почистена)
  • зехтин - около 200 мл
  • ябълков оцет - 100 мл
  • бяло вино - около 200 мл + за доливане при печене и в соса
  • лимони - 2 бр.
  • нишесте - 1 с.л.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • бял пипер - 2 щипки
  • лют пипер - 2 - 3 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете фагрито. Поставете рибата върху кухненска дъска и направете около 4 напречни прореза по цялото горно филе, стигайки почти до костта. Нека има около два пръста разстояние между всеки прорез.

Натрийте отвътре и отвън със сол, бял пипер и зехтин и положете в тавичка с разрезите нагоре. Тавата може да е само намаслена или пък покрита с фолио или хартия за печене, с цел да не залепва за нея фагрито.

В процепите мушнете по един тънък тезен лимон и полейте с бяло вино, струйка зехтин и много малко водичка (водата сипете само на дъното, а не директно върху рибата, като може да я добавите и по време на печенето, само ако забележите че течността е извряла)

Пъхнете в загрята на 180-190 градуса фурна с вентилатор и печете рибата около 30-35 минути или докато окото на рибата побелее.

През това време си обелете и нарежете чесъна на тънки кръгчета. Сложете го да се запържи в повечко зехтин. Ако искате да го сервирате хрупкав, щом леко порозовее го извадете. В противен случай, продължете нататък.

Сложете лют пипер на люспи, и след като се запържи леко, сипете оцета и редуцирайте, после добавете сока от един лимон с разбито в него малко нишесте за плътност.

Бъркайте непрестанно като при нужда сипвате още течност - вода или бяло вино.

Към соса е хубаво да се добавят и соковете на рибата, отделени при печенето.

След като фагрито е изпечено, полейте със сос и поднесете на момента.

* Ако киселинността на соса за рибата ви се струва прекалена, можете да замените оцета изцяло с бяло вино и да разчитате само на киселинността на лимона.

Гъстотата на соса също е според предпочитанията, но е добре да е по- рядък, за да се слее с рибата, след като я залеете.

Фагрито на фурна с разкошен сос е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: