Начин на приготвяне
Сварете свинския джолан в обилно количество вода, която да го покрива, заедно с черния пипер, дафинов лист, бяло вино и лъжичка сол.
Когато месото е добре омекнало (поне час и половина варене или по-малко, ако е в тенджера под налягане), прехвърлете в намазнена тава.
Обелете и нарежете на едро картофите и гъбите, а лука нарежете на тънки полумесеци. Скилидките чесън също обелете и цепнете на две.
Направете цепки в месото и сложете в тях чесън и малки стръкчета розмарин. Отстрани на джолана сложете картофите и лука.
Овкусете ги със сол, розмарин, поръсете със олио или зехтин и малки парченца масло.
Залейте с бульон от варенето толкова, че да покрива леко зеленчуците.
Завийте тавата с алуминиево фолио и печете на 180 °C в предварително загрята фурна, докато картофките омекнат. Когато това се случи, махнете фолиото, добавете гъбите и още малко бульон, ако е нужно.
Джоланчето намажете с червен пипер, масло и по желание полейте с малко вино.
Запечете до апетитна коричка и до златист загар на картофките и гъбите.
Ако искате, може да намазвате периодично джолана с още масло заради коричката, но внимавайте, тъй като и без това си е мазен и да не стане прекалено тежко ястието.
Добър апетит с моя свински джолан с картофки, гъби и лук.