Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свински джолан с картофки, гъби и лук

Свински джолан с картофки, гъби и лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Свински джолан с картофки, гъби и лук
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
135 мин.
Общо
153 мин.
Порции
3
"Забравете за диетите - време е да хапнете вкусно джоланче с картофи"

Необходими Продукти

  • джолан - 1 бр. (1.3 кг с кожа и кокал)
  • черен пипер - 5 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л. за варенето + за допълнително овкусяване
  • бяло вино - 120 мл
  • чесън - 5 скилидки
  • картофи - 5 бр. средни/големи
  • гъби - 10 бр. печурки (средно големи)
  • лук - 1 глава, кромид (по - голяма)
  • олио - 50 мл
  • краве масло - 40 г или на вкус
  • червен пипер - за намазване на кожата
  • розмарин - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете свинския джолан в обилно количество вода, която да го покрива, заедно с черния пипер, дафинов лист, бяло вино и лъжичка сол.

Когато месото е добре омекнало (поне час и половина варене или по-малко, ако е в тенджера под налягане), прехвърлете в намазнена тава.

Обелете и нарежете на едро картофите и гъбите, а лука нарежете на тънки полумесеци. Скилидките чесън също обелете и цепнете на две.

Направете цепки в месото и сложете в тях чесън и малки стръкчета розмарин. Отстрани на джолана сложете картофите и лука.

Овкусете ги със сол, розмарин, поръсете със олио или зехтин и малки парченца масло.

Залейте с бульон от варенето толкова, че да покрива леко зеленчуците.

Завийте тавата с алуминиево фолио и печете на 180 °C в предварително загрята фурна, докато картофките омекнат. Когато това се случи, махнете фолиото, добавете гъбите и още малко бульон, ако е нужно.

Джоланчето намажете с червен пипер, масло и по желание полейте с малко вино.

Запечете до апетитна коричка и до златист загар на картофките и гъбите.

Ако искате, може да намазвате периодично джолана с още масло заради коричката, но внимавайте, тъй като и без това си е мазен и да не стане прекалено тежко ястието.

Добър апетит с моя свински джолан с картофки, гъби и лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: