Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Ориз на Фурна»Свински джолан с ориз и гъби на фурна

Свински джолан с ориз и гъби на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Свински джолан с ориз и гъби на фурна
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
13/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • свинско месо - 600 г от джолан
  • сланина - 100 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • печурки - 200 г
  • манатарки - 20 г, изсушени
  • вода - 100 мл., хладка
  • бульон - 3 ч.ч. зеленчуков
  • лук - 1 бр., голяма глава
  • моркови - 1 бр.
  • растителна мазнина - 1/2 к.ч.
  • масло - 20 г
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме свинския джолан и го почистваме от сухожилия и ципи. Нарязваме го на порционни парчета.

Сланината нарязваме на ситни кубчета, моркова и печурките на шайби.

Манатарките накисваме в хладката вода за около час, като запазваме водата им. Ориза измиваме и накисваме в студена вода за 20 минути.

В тенджера изсипваме растителната мазнина и в нея запържваме за кратко сланината.

Отделяме я с решетъчна лъжица и поставяме месото. Задушаваме под капак на умерен огън. Към него прибавяме моркова, гъбите и ориза.

След като той промени цвета си и стане стъклен, доливаме 100 мл. от водата от накиснатите манатарки.

Оризът е готов и е време да изсипем ястието в подходяща тавичка.

Разпределяме съставките равномерно и поставяме резени от лука. Доливаме горещия зеленчуков бульон в съотношение 3:1.

Опитваме на сол, прибавяме запържената сланина, бучка масло, поръсваме с още малко черен пипер и покриваме с алуминиево фолио.

Запичаме в предварително загрята фурна до готовност.

Оставяме ястието в изключената вече фурна за още 30 минути на отворена вратичка.

Махаме фолиото и покриваме тавичката с ориза на фурна с памучна кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Много вкусно стана джоланчето с ориз!
30.01.2024 22:48