Начин на приготвяне
Почистете патешките гърди и нарежете кожата с „решетъчни“ разрези, за да може топлината да влезе равномерно в месото.
Подправете патицата, като натъркате гърдите със сол и черен пипер. Загрейте тиган на средно силен котлон, за предпочитане чугунен тиган с тежко дъно.
Разтопете 1/2 супена лъжица масло и олио 2 чаени лъжички в тигана. Запържете гърдите от двете страни, като запичате 3 минути от всяка страна. Прехвърлете гърдите от тигана и оставете на топло.
Деглазирайте тигана само с малко червено вино, добавете останалото масло и задушете за кратко лука. Добавете гъбите и задушете, докато шалотът стане прозрачен - това трябва да отнеме приблизително 4-5 минути.
Добавете телешки бульон. Оставете да къкри около 10-15 минути, докато сосът се сгъсти достатъчно до гъстота на сос, ако ви затруднява, добавете 1 ч.л. нишесте. Сол и черен пипер, добавете на вкус.
Нарежете патицата на парчета с дебелина около 2 см. Сервирайте гъбения сос върху патицата.
Сервирайте запеченото патешко с печени зеленчуци и картофено пюре.
Тази запечени патешки гърди с гъбен сос ще бъде вкусна вечеря!
Насладете се!