Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача с масло

Празнична погача с масло

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Празнична погача с масло
Снимка: Дони Ники
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Празнична погача с масло, която с удоволствие разчупваме веднага"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 5 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • брашно - 1.200 кг приблизително
  • краве масло - 70 г меко
  • краве масло - 100 г за намазване на корите и детайлите
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към затоплянето прясно мляко се добавят: мая 42 г, 2 с.л. захар и 5 с.л. брашно, разбърква се получената смес, покрива се с фолио и се оставя за да се активира маята. Това отнема около 20 минути.

В купа се разбиват яйцата с кисело мляко, солта, оцета и олиото. Когато маята е активирана (удвоила обема си), се добавя към останалите продукти. Добавя се пресятото брашно и започва омесването на тестото за питката.

Когато се получи добре омесено и гладко тесто, се втрива разтопеното масло (70 г) до пълното му поемане.

Готовото тесто се намазва с олио, поставя се в подходяща купа, покрива се с фолио или кърпа и се оставя да удвои обема си, това отнеме около 1 час (зависи от температурата в помещението).

Готовото тестото се оформя по следния начин:

Разтеглят се с помощта на кухненска везна - 5 топки по 250 г, като всяка една от тях се поръсва с брашно и се разточва с точилка на кора с диаметър 28 см, намазват се с масло и се поставя в намазнена тава /28 см/ една върху друга.

С помощта на остър нож или резачка за тесто се правят разрези, които не стигат до края на корите, за да се получат 8 триъгълника. Всеки триъгълник се обръща и подмушва под ръба на 5- те кори, това се прави с всички триъгълници.

От останало тесто се разтеглят 6 топки по 120 г. От 4-те топки се оформят овални кори, намазват се с масло и се разрязват на три ивици, от които се сплитат плитки, които се навиват на розичка и подреждат по вътрешната част на оформения борд. От петото топче се прави център на погачата.

Шестото топче се разточва на кора и се нарязва на триъгълници, които се оформят като листа и се поставя около централното топче. С помощта на резец маргаритка се изрязва от останалото тесто цветчета и се поставят за декорация на няколко места по погачата.

Оформената погача се оставя за 20-30 минути да втаса, след което се намазва с разбитите жълтъци, прясно мляко и олио, поръсва се със семена и се печат на долен реотан за 20 минути на 170°C, след което се се включва и на горен реотан. Пече се до готовност празничната питка, проверя се с шишче. Когато е готова, се намазва с масло.

Бон Апети с нашата празнична погача с масло.

Дони Ники

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Благодаря!
24.03.2022 06:23
Дони Ники
Дони Ники
Благодаря ??
24.03.2022 06:20
Иивинка
Иивинка
Браво!
18.03.2022 21:05
1