Начин на приготвяне
Към затоплянето прясно мляко се добавят: мая 42 г, 2 с.л. захар и 5 с.л. брашно, разбърква се получената смес, покрива се с фолио и се оставя за да се активира маята. Това отнема около 20 минути.
В купа се разбиват яйцата с кисело мляко, солта, оцета и олиото. Когато маята е активирана (удвоила обема си), се добавя към останалите продукти. Добавя се пресятото брашно и започва омесването на тестото за питката.
Когато се получи добре омесено и гладко тесто, се втрива разтопеното масло (70 г) до пълното му поемане.
Готовото тесто се намазва с олио, поставя се в подходяща купа, покрива се с фолио или кърпа и се оставя да удвои обема си, това отнеме около 1 час (зависи от температурата в помещението).
Готовото тестото се оформя по следния начин:
Разтеглят се с помощта на кухненска везна - 5 топки по 250 г, като всяка една от тях се поръсва с брашно и се разточва с точилка на кора с диаметър 28 см, намазват се с масло и се поставя в намазнена тава /28 см/ една върху друга.
С помощта на остър нож или резачка за тесто се правят разрези, които не стигат до края на корите, за да се получат 8 триъгълника. Всеки триъгълник се обръща и подмушва под ръба на 5- те кори, това се прави с всички триъгълници.
От останало тесто се разтеглят 6 топки по 120 г. От 4-те топки се оформят овални кори, намазват се с масло и се разрязват на три ивици, от които се сплитат плитки, които се навиват на розичка и подреждат по вътрешната част на оформения борд. От петото топче се прави център на погачата.
Шестото топче се разточва на кора и се нарязва на триъгълници, които се оформят като листа и се поставя около централното топче. С помощта на резец маргаритка се изрязва от останалото тесто цветчета и се поставят за декорация на няколко места по погачата.
Оформената погача се оставя за 20-30 минути да втаса, след което се намазва с разбитите жълтъци, прясно мляко и олио, поръсва се със семена и се печат на долен реотан за 20 минути на 170°C, след което се се включва и на горен реотан. Пече се до готовност празничната питка, проверя се с шишче. Когато е готова, се намазва с масло.
Бон Апети с нашата празнична погача с масло.
Дони Ники
Коментари