Начин на приготвяне
В подходяща купа се сипва и затопля водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за около 20 минути, докато се активира маята.
В голяма купа се разбиват яйца със солта, киселото мляко, олиото и активираната смес с маята. Прибавя се постепенно предварително пресятото брашно.
Замесва се меко тесто, оставя се да втасва около 60 минути.
С намазнени ръце се взема топка от тестото и се стиска между палеца и показалеца, за да се оформят лесно топчета, които се нареждат в намаслена тава.
Оставят се отново да втасат във фурната на 50 градуса, докато стигнат ръба на тавата.
От маслото, брашното и солта се прави заливка за милинките.
Маслото се загрява на котлона, прибавя се брашното и солта, бърка се до получаване на еднородна смес.
По желание може да се поръси натрошено сирене, след което обилно се намазва със заливката. От тази доза излизат две тави с диаметър 28 см. Пекат се на 180 градуса на вентилатор до готовност.
По желание може да се поръсят с пудра захар.
Милинките пухкавелки са страхотни!