Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Милинки»Милинки пухкавелки

Милинки пухкавелки

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Милинки пухкавелки
Снимка: Дони Ники
1 / 9
24/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
5
"Милинки пухкавелки, които всички у дома обичат"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • брашно - около 1100 г за омесване на тестото
  • кисело мляко - 400 г
  • мая - 42 г
  • олио - 1 супена лъжица
  • сол - 1 супена лъжица
  • за активиране на маята
  • захар - 1 с.л
  • топла вода - 250 мл
  • брашно - 4 с.л. за активиране за маята
  • За заливка
  • масло - 250 г
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сирене - 100 г (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа се сипва и затопля водата, добавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за около 20 минути, докато се активира маята.

В голяма купа се разбиват яйца със солта, киселото мляко, олиото и активираната смес с маята. Прибавя се постепенно предварително пресятото брашно.

Замесва се меко тесто, оставя се да втасва около 60 минути.

С намазнени ръце се взема топка от тестото и се стиска между палеца и показалеца, за да се оформят лесно топчета, които се нареждат в намаслена тава.

Оставят се отново да втасат във фурната на 50 градуса, докато стигнат ръба на тавата.

От маслото, брашното и солта се прави заливка за милинките.

Маслото се загрява на котлона, прибавя се брашното и солта, бърка се до получаване на еднородна смес.

По желание може да се поръси натрошено сирене, след което обилно се намазва със заливката. От тази доза излизат две тави с диаметър 28 см. Пекат се на 180 градуса на вентилатор до готовност.

По желание може да се поръсят с пудра захар.

Милинките пухкавелки са страхотни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: