Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак без глутен

Козунак без глутен

Козунак без глутен
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"За всички, които не консумират глутен имаме чудесен козунак"

Необходими Продукти

  • закваска
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • мая - 20 г
  • кафява захар - 1 с.л.
  • брашно от спелта - 1 с.л. безглутеново
  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • кафява захар - 150 г
  • мас - 3 с.л. разтопена
  • брашно от кафяв ориз - 100 г
  • брашно от спелта - 1 ч.ч. от 250 г
  • лешници - 1 с.л. смлени
  • за поръсване
  • лешници
  • сусам
  • кафява захар
  • меден сироп - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Казва се безглутенов козунак, но не е точно традиционният великденски сладкиш, въпреки че на вкус е точно като козунак. Лично на мен много ми хареса и може отново да си го приготвя.

Първо, пригответе закваската, като в топлото прясно мляко, натрошите маята, добавите 1 с.л. кафява захар и брашно. Оставете за 10-15 минути да бухне.

В купа се разбиват яйцата с кафявата захар и ванилията, като се разбърква с телена бъркалка.

Добавя се разтопена мас, активираната мая, двата вида брашно, кора лимон и смлените лешници.

Разбърква се с вилица на гъсто тесто и сипвате върху хартия за печене в малка правоъгълна форма.

Оставете тавата в топла фурна, докато тестото бухне. Извадете набодете половинки лешници, поръсете сусам.

Печете в загрята фурна 180°C до суха клечка, при мен за 25 минути беше готово.

Извадете от тавата, намажете отгоре с четка от медения сироп, приготвен от 1 с.л. мед и малко хладка вода, поръсете с кафява захар.

Нарежете безглутеновия сладкиш и хапнете - с чаша айрян е страхотно.

Добър апетит - вкусно и без глутен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: