Начин на приготвяне
Чашата е 240 мл.
Първо си приготвих формата, дъното покрих с хартия за печене, намазах хартията и стените на формата с масло /на стайна температура/!
За блата, първо, разделих белтъци от жълтъци, в купа разбих с миксер, белтъците и захарта, започнах да прибавям жълтъците един по един, като не спирах разбиването. Разбивах с миксер до пухкав крем.
Прибавих олиото, прясното мляко и ванилията, вече разбърквах с вилица. В брашното пресях бакпулвера и го прибавях към сместа на части, накрая добавих какаото, разбърках финално и пекох на 170 °C в предварително загрята фурна до суха клечка.
След като изключих фурната, оставих блата в топлата фурна за 10 мин! След това оставих да се охлади! Докато блатът се охлаждаше, приготвих крема за тортата!
В купа разбих течната сметана и пудрата захар/с миксер/, когато се получи твърд крем, прибавих заквасената сметана, разбих за кратко. От сметановия крем отделих няколко лъжици за украсата.
В останалия крем прибавих сладкото от ягоди, разбърках внимателно с вилица.
Изстиналия блат разрязах на две. Долната част прехвърлих в поднос и сиропирах с 5 с.л. леко затоплено прясно мляко, намазах с крема, отгоре поставих втората част от блата, който също сиропирах с 5 с.л. прясно мляко! Цялата сметанова торта намазах с останалия крем.
В отделения по-рано крем прибавих сладкарската боя и с помощта на пош направих украса на сметановата торта!