Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладката вода със захарта и оставяме да шупне. В купа смесваме двата вида брашно и оформяме кладенче в средата.
Сипва се маята и прибавяме останалите продукти, замесва се средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да втаса 40 минути. Откъсва се топче като ябълка за пълнеж, останалото тесто се разделя на 2 части. Първата се разделя на още 3 части.
Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с масло и поръсваме със смес от натрошено сирене и яйцето. Нареждат се трите кори една върху друга и навиваме на руло. Нарязва се на 8 дебели филии.
Всяка се срязва през средата на две, но не до края, и нареждаме по стените на тавата върху хартия за печене. В разрезите се поставя по едно малко топче в средата с плънка.
Втората част се разделя на две, разточват се на правоъгълни кори, намазвани с масло и плънка, навиват се на малко рулце, което се реже на 3 части. Всяка се срязва по диагонал и се оформят листа.
Нареждат се в средата, а края на рулото се поставя в центъра на погачата. Оставя се за 15 минути на топло, да бухне. Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко.
Поръсваме семена, печем в загрята фурна 180 градуса около 35-45 минути. Изважда се и покриваме с кърпа - за мека коричка.
В тестото се поставят само 3 с.л. разтопено масло, останалото е за намазване.
Погачата с мая за празник е готова.