Начин на приготвяне
Лещата се измива много добре.
Слага се в тенждера, залива се със студена вода и се слага да ври.
Лукът се почиства и нарязва на ситно.
Морковите се измиват, обелват и нарязват на дребно.
След като лещата заври, се прибавят нарязаните лук и моркови, както и олиото.
Вари се по полусваряване на лещата.
Дивият чесън се почиства от дръжките, след което листата се нарязват на ситно.
Мащерката се измива, като се почиства от стеблата.
След като лещата яхния е полуготова, се прибавя червеният пипер, солта, дивият чесън, мащерка и чубрица.
Разбърква се много добре вкусната постна леща.
Вари се 10 мин, след което котлонът се изключва и ястието се оставя на котлона, захлупено с капак.