Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Козуначена погача Пролет

Козуначена погача Пролет

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Козуначена погача Пролет
Снимка: Дони Ники
2 / 3
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
12
"Козуначена пролетна погача за цялото семейство и гостите"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка за намазване)
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 7 с.л.
  • захар - 10 с.л.
  • течна глюкоза - 2 с.л.
  • есенция - 1 с.л
  • ракия - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • брашно - около 1500 г (+ 100 г за доомесване)
  • масло - 100 г за намазване на корите
  • бадеми - за украса
  • захарен сироп - за намазване на изпечената питка
  • вода - 50/50 захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва топлото прясно мляко, маята с малко количество от захарта и брашното. Разбъркват се добре и се оставят за 20 минути, да шупне маята.

В друга голяма купа се разбиват яйцата със захарта, киселото мляко, ракията, солта, есенцията, глюкозата, олиото и активираната смес с маята. Брашното се пресява и се добавя постепенно, докато се получи гладко, нелепнещо тесто.

Намазва се с олио и се покрива с фолио. Оставя се на топло за около 1 час и половина. Трябва да удвои обема си.

Оформя се по желание, като се маже по време на оформянето с разтопено масло.

Оставя се за още 30 минути да втаса на топло. Тестото е за тава с диаметър 32 см. Намазва се с жълтъците, набождат се бадемите. Още при слагането да се пече красивата празнична погача, се покрива с фолио.

Пече се на 170°C, първо на долен реотан, след 40 минути се включва и на горен реотан.

Проверя се, когато се запече добре отстрани. Около 10 минути, преди да е окончателно готова красивата погача, се маха фолиото, за да се запече и отгоре.

Още топла се маже със захарен сироп, приготвен от равни количества вода и захар. Сиропът се вари около 10 минути от момента на завиране.

Бон Апети с тази козуначена погача Пролет!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: