Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Зелена фокача с пълнозърнесто брашно

Зелена фокача с пълнозърнесто брашно

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Зелена фокача с пълнозърнесто брашно2 / 2
27/02/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 350 г
  • мая - 7 г
  • вода - 200 мл
  • сол - ½ ч.л.
  • спанак - 100 г
  • лук - 3 глави
  • домати - 2 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • за намазване
  • зехтин - 2 ½ с.л.
  • босилек - ½ ч.л.
  • мащерка - ½ ч.л.
  • чесън - ½ ч.л. на прах
  • риган - ½ ч.л.
  • черен пипер - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и в средата се прави дупка. Сипват се маята, зехтинът и солта. Постепенно се добавя водата и се замесва еластично тесто. Оставя се да втасва. Лукът се нарязва на шайби и се запържва в зехтин.

Отцежда се и се оставя да изстине. Тестото се премесва върху посипана с брашно повърхност и се слага в намазана с мазнина правоъгълна тава. Изчаква се да втаса и с пръст се правят симетрични вдлъбнатини. Намазва се със смес от зехтин и сухите подправки.

Отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета домати, чесънът, запърженият лук и нарязаният спанак. Пече се в предварително загрята умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: