Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата и захарта в купа. Добавяме олиото, киселото мляко, лимонадата и ваниловата захар. Отново разбъркваме.
Постепенно добавяме пресятото и смесено с бакпулвера брашно.
Омесваме меко тесто и го оставяме за 15 минути настрани.
Поставяме лист хартия върху широка тава.
Откъсваме си от тестото количество - колкото орех, разтиламе го в ръка и поставяме парченце локум.
Затваряме тестото, за да обгърне локума, и оформяме топче.
Топваме го и го овалваме от едната страна в кристална захар.
Поставяме в тавата с долната неозахарена страна.
Така приготвяме останалото тесто.
Поръсваме отгоре върху празничните курабийки топчетата с шарени захарни пръчици.
Загряваме фурната на 150 °C и печем захаринките за около 10 минути.
След това увеличаваме на 180 °C и печем още 10-12 минути до леко порозовяване.
Нашите великденски лимонадени захаринки са готови.