Начин на приготвяне
Яйцата се затоплят на стайна темепература. Яйцата не трябва да се варят веднага след като се извадят от хладилника.
Затоплените яйца се измиват и се нареждат в тенджера, дъното на която се застлано с памучна кърпа.
Прибавя се солта и оцетът.
Заливат се с хладка вода и се вадят 10 мин след завиране.
Яйцата се варят на умерен огън.
След като се сварят, се изваждат от водата, като не се охлаждат допълнително.
Перлената и седефена боя се затопля в топла вода.
Във всеки цвят от боите се боядисват яйца в различни цветове чрез овалване с боята от всички страни.
Използват се ръкавици. Не се използва памук, т.к. боята е гъста и залепва по памука.
Яйцата се нареждат върху кора за яйца, за да изсъхнат.
След като изсъхнат, всяко яйце се декорира с перлена лента.
Боядисаните яйца не се намазват с олио, т.к. лентата няма да залепне.
Великденски яйца с перли са много красиви.