Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Пълнозърнест хляб от спелта с ленено масло и семе

Пълнозърнест хляб от спелта с ленено масло и семе

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнозърнест хляб от спелта с ленено масло и семе
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Пълнозърнест хляб, който доказва, че домашното е по-вкусно"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл
  • брашно от спелта - 350 г + за доомесване
  • бяло брашно - около 90 г
  • ленено семе - 50 г счукано
  • ленено масло - 20 мл + за намазване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 25 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете кашичка от водата, бялото брашно, маята и захарта. Оставете да шупне за 5-10 минути.

Смесете в купа пълнозърнестото брашно от спелта със счуканите ленени семена и солта. На този пълнозърнест хляб аз лично не добавям никаква сол, но вие си сложете по ваша преценка.

Направете кладенче в средата и сипете шупналата кашичка и лененото масло.

Замесете гладко, не много твърдо тесто. То трябва да е добре хидратирано, за да не става хлябът твърд.

Добавяйте си още течност или брашно за да получите желаната мекота и еластичност на тестото.

Оформете здравословно хлебче и оставете в тава застлана с хартия за печене да втаса за 1 час или докато утрои обема си (или поне го удвои).

Печете на 170 градуса за около 30 минути и след това увеличете градусите, за да получите хубав загар.

Поднесете пълнозърнестия хляб от спелта с ленено масло и семе след като е изстинал.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: