Пълнозърнест хляб

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
630
1k
1k
11/02/2014
"Вкусен пълнозърнест хляб, който насища така, както никой друг "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции2 хляба
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо29 058
  • Преглеждания за месеца143
  • Преглеждания за седмицата187
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • мая - 30 г, прясна или 2 пакетчета (по 7 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 1 1/4 ч.ч. (310 мл), топла
  • брашно - 3 1/2 ч.ч. (525 г), пълнозърнесто
  • брашно - 2 ч.ч. (300 г), обикновено
  • сол - 1 - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, захарта и 4 с.л. от топлата вода се смесват и се оставят встрани около 15 мин. Двата вида брашно се пресяват заедно със солта.

Добавя се маята и се размесва с достатъчно вода, за да се получи твърдо тесто. След като е готово тестото се оставя да втасва встрани. Тестото се разделя на две равни части. Оформят се на самуни.

Поръсват се с брашно и на всеки хляб се изрязват диагонални прорези около 5 мм, същото се прави и в обратната посока.

Двата хляба като се сложат във формите за печене се покриват с кърпа и се оставят да престоят около 1 1/2 часа. Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Пече се около 40 мин.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kostadin Stefanoff
Kostadin Stefanoff
08.07.2018 20:31
Нещо с пропорцийте куца... тестото стана на камък и не бухна и грам при фтасването. Не е от брашното защото с него съм правил и други неща и си фтасва нормално
5
0