Начин на приготвяне
За този лесен тутманик почистения и измит спанак сложих да се свари във вряща вода с малко сол. Варих около 5 минути, или докато започна да омеква. Сложих го да се отцежда в ситен гевгир и когато се охлади, го доотцедих добре с ръце и нарязах на дребно.
Яйцата разбърках със солта, като ползвах кухненска бъркалка. Към киселото мляко добавих содата и когато шупна, го прибавих при яйцата. Разбърках и постепенно добавих олиото, а след това и пресятото брашно.
Разбърках до гладка смес и прибавих спанака, а на финал и натрошеното сирене. Разбърках финално.
Дъното на тава с диаметър 29 см и височина 5 см покрих с хартия за печене, която изрязах със същия диаметър.
Намазах нея и стените на тавата с меко масло и изсипах сместа, разпределяйки я равномерно.
Сложих да се пече соленит кекс в напълно загрята на 170 °C фурна за около 40 минути, или до видима готовност и суха клечка, прободена в средата на печивото и която излиза суха.
Оставих леко да се охлади спаначения кекс и отрязах първите парченца. Добре е да се остави да изстине малко повече, но нямахме търпение да го опитаме, а и Веско тръгваше за екскурзия и искаше да вземе за хапване по пътя.
Добър апетит с моят бърз тутманик със спанак!
Коментари