Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото по милански

Ризото по милански

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Ризото по милански2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава, на ситно
  • масло - 1/2 ч.ч. (125 г)
  • ризото - 2 ч.ч. (400 г)
  • вино - 1/2 ч.ч., по избор
  • бульон - 1, 5 л, зеленчуков
  • шафран - 1/2 ч.л., на прах
  • пармезан - 1/2 ч.ч. (60 г)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се запържва 2 с.л. от маслото около 2 мин. Добавя се оризът и се държи на огъня около 2 мин. Добавя се виното и се изчаква да се изпари. Добавя се 125 мл от бульона и се бърка често, докато течността бъде поета.

Прибавя се още от бульона на порции по 1 ч.ч. до изчерпване на количеството. На ориза, за да се свари добре, са му нужни около 18-20 мин. Прибавя се шафранът и половината от пармезана.

Разтапят се 4 с.л. от маслото в два тигана с диаметър 25 см. Оризът се разделя на две равни части и се оформят 2 питки, пекат се на силен огън от двете страни. След като оризовите питки са готови се поръсват с пармезана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: