Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Класическа мусака с картофи и кайма

Класическа мусака с картофи и кайма

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Класическа мусака с картофи и кайма
Снимка: Анонимен
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Насладете се на тази класическа мусака, защото наистина си заслужава всяка хапка!"

Необходими Продукти

  • лук - 3 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • кайма - 1 кг
  • пресни картофи - 1 кг
  • олио - 80 мл
  • доматена паста - 4 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер - (сладък)
  • лют червен пипер - по желание
  • кимион - по желание
  • захар - щипка
  • магданоз
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 350 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязаните лук и чесън се запържват в олиото, прибавят се обелените, нарязани на кубчета и добре измити от скорбялата картофи.

Добавя се предварително размитата с хладка вода кайма, за да се запържи по-лесно, сипва се малко топла вода, оставя се да покъкри на котлона, докато каймата си смени цвета и побелее.

Добавят се подправките, доматената паста и щипка захар.

Оставя се още 5 минути на котлона, след което се пресипва в тава с диаметър 32 см, поръсва се с магданоз и класическата мусака се пече за 20 минути на 180°C в загрята фурната.

От яйцата и киселото мляко се прави заливката за мусаката, която се изсипва върви мусаката и се връща във фурната, докато се запече до златисто.

Насладете се на тази класическа мусака, защото наистина си заслужава всяка хапка!

Ако обичаш мусака, разнообрази менюто си с нашите предложения за гръцка мусака, вкусна мусака с патладжан или мусака от тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Лиляна
Лиляна
Отново сготвена, уникално вкусно! Добавям снимка!
21.07.2023 09:45
1
Лиляна
Лиляна
Снимката явно е била с лошо качество и е изтрита, но пък качеството на мусаката по тази рецепта е отлично!
15.11.2022 12:32
1
Лиляна
Лиляна
Уникално вкусна! Последната снимка на мусаката в тава е моето ястие по тази рецепта! Сготвих я по рецептата, само в заливката добавих малко брашно - 2 с.л.
15.11.2022 12:12
5
1
Покажи всички подкоментари
Христо Славейков
Христо Славейков
Класика в жанра!
04.09.2022 21:29
1
Покажи всички подкоментари