Начин на приготвяне
В 500 г брашно слагам чаена лъжица с връх сол, чаена лъжичка захар и разбърквам всичко.
А в 300 мл хладка вода разтварям 7 г суха мая и добавям 2 с.л. олио и 1 ч.л. оцет.
Изсипвам маята и другите течности в брашното и бъркам с лъжица добре до гъсто лепкаво тесто.
Покривам с фолио и оставям да втаса до удвояване на обема.
След това намазах две малки тавички с диаметър около 20 см обилно с олио и с мазни ръце, без да се меси, повече късах от тестото топчета с големината на голям орех и ги редих в тавичките, като оставих малко разстояние между тях.
Поръсих с натрошено сирене в разстоянието между топчетата.
А отгоре залях с крем от 1 яйце, 3 с.л. олио, щипка сол и 1 с.л царевично брашно.
Сложих в студена фурна милинките и включих на 200 градуса. Пекох до готовност и желан загар.
Добър апетит!
Милинки със суха мая стават чудни. Ще ви харесат, ако обичате тутманици и други тестени закуски.
Коментари