Начин на приготвяне
Всички знаем класическото френско Рататуй на фурна, но дали сте опитвали Салата Рататуй? Ето един различен вариант на ястието, който е много подходящ за всеки сезон.
Измийте и нарежете патладжана на шайби. Посолете и оставете да се отцеди от горчивия сок, след което измийте и подсушете.
Почистете и нарежете чушките на парченца.
Отрежете краищата на тиквичката и я нарежете на кубчета. След като патладжанът е готов, нарежете и него на същите по големина парченца.
Почистете и накълцайте лука и чесъна. Запържете ги за 3-4 минути в касерола с 30 мл зехтин. Бъркайте периодично, за да не загаря чесънът.
Сложете тиквичките, чушките и патладжана, малко сол, дафиновия лист, черен пипер и розмарина. Задушете под капак за около 10 минути, като също от време на време разбърквате.
Идва ред и на домата - измийте го и го обелете. Нарежете и него на кубчета и сложете при другите полуготови зеленчуци. Тук е момента да отстраните дафиновия лист, ако не желаете ароматът му да преобладава и да става много силен.
Сложете още малко сол, ако е нужно, и гответе 10-15 минути под капак (или докато всички зеленчуци са идеално омекнали).
Сипете готовата разядка-салата в дълбока чиния за разядки, в която ще поднесете.
Пригответе дресинга смесвайки изброените продукти и когато зеленчуците са почти изстинали, залейте салатата и разбъркайте.
Поднесете салатата с патладжан с резени сирене Бри и листа от пресен босилек.
Добър апетит!