Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Салата-разядка Рататуй

Салата-разядка Рататуй

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Салата-разядка Рататуй
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
28/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Всички знаем класически френски Рататуй на фурна, но дали сте опитвали Салата Рататуй? Ето един различен вариант на ястието, който е много подходящ за всеки сезон."

Необходими Продукти

  • патладжан - 1 бр. малък или среден
  • тиквички - 250 г
  • чушки - 2 бр. зелена + 1 бр. червена
  • домати - 1 бр. среден или голям
  • червен лук - 1 средна глава
  • пресен лук - около 100 г
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 30 мл
  • розмарин - 2 стръкчета
  • черен пипер - 2 щипки
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • Дресинг
  • балсамов оцет - 30 мл
  • зехтин - 50 мл
  • ябълков оцет - 1 - 2 с.л.
  • сол - по желание
  • Още
  • сирене бри - около 200 г
  • босилек - свежи листа за украса и още аромат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички знаем класическото френско Рататуй на фурна, но дали сте опитвали Салата Рататуй? Ето един различен вариант на ястието, който е много подходящ за всеки сезон.

Измийте и нарежете патладжана на шайби. Посолете и оставете да се отцеди от горчивия сок, след което измийте и подсушете.

Почистете и нарежете чушките на парченца.

Отрежете краищата на тиквичката и я нарежете на кубчета. След като патладжанът е готов, нарежете и него на същите по големина парченца.

Почистете и накълцайте лука и чесъна. Запържете ги за 3-4 минути в касерола с 30 мл зехтин. Бъркайте периодично, за да не загаря чесънът.

Сложете тиквичките, чушките и патладжана, малко сол, дафиновия лист, черен пипер и розмарина. Задушете под капак за около 10 минути, като също от време на време разбърквате.

Идва ред и на домата - измийте го и го обелете. Нарежете и него на кубчета и сложете при другите полуготови зеленчуци. Тук е момента да отстраните дафиновия лист, ако не желаете ароматът му да преобладава и да става много силен.

Сложете още малко сол, ако е нужно, и гответе 10-15 минути под капак (или докато всички зеленчуци са идеално омекнали).

Сипете готовата разядка-салата в дълбока чиния за разядки, в която ще поднесете.

Пригответе дресинга смесвайки изброените продукти и когато зеленчуците са почти изстинали, залейте салатата и разбъркайте.

Поднесете салатата с патладжан с резени сирене Бри и листа от пресен босилек.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: