Начин на приготвяне
Капучиното се смесва с леко затоплянето прясно мляко. Всяка бишкота Савоярди се потапя и подрежда по дъното на форма с диаметър 28 см с падащо дъно.
250 мл от сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до готовност, добавя се есенцията и маскарпонето и се разбива с миксера за кратко до хомогенизиране.
В дълбока купа се сипва студеното прясно мляко (400 мл) и пудингът, разбиват се до получаване на гладък крем.
Върху първия ред от бишкотите се слага обилно от крема с маскарпонето. Следва подреждането на бишкотите, които да оформят външната част на тортата с бишкоти. Те не се сиропират, защото ще трябва да крепят конструкцията на самата торта за рожден ден.
След като се подредят в кръг, се изсипва половината от пудинга, разпределя се равномерно, за да закрепи стабилно вертикалните бишкоти.
Следва вторият ред с бишкоти, отново се напояват и подрежда с леко притискане. Върху тях се слага останалата част от крема с маскарпоне и пудинга. Следва последният ред с напоени бишкоти.
В купа се слага натрошения кувертюр с останалите 250 мл сладкарска сметана. В микровълновата за около 1 минита се затопля и се разбърква до получаване на гладка смес. Добавя се куахадата или желатина(приготвен по описание на опаковката). Разбърква се добре, добавя се есенция по желание и се изсипва върху бишкотите.
Формата се слага в подходяща табла и се прибира във фризера или хладилника, докато стегне шоколадовият ганаш. На мен ми отне 30 минути във фраера.
Белия шоколад с една лъжица масло се разтопява в микровълновата. Готовата смес се изсипва в еднократен пош и се правят линии по повърхността на бишкотената торта и с клечка за зъби или шишче се правят резки.
Натуралния шоколад с маслото също се разтопява в микровълновата, сипва се в еднократен пош и се правят завъртулки върху по горния ръб на бишкотите и по външната част. Така приготвената торта се прибира отново в хладилника за 2 часа.
Отстранява се рингът и в долния край, където няма бишкоти, се полепват кокосови стърготини, за да има завършен вид празничната бишкотена торта.
Коментари