Полят ориз

Полят ориз
Снимка: Йорданка Караджова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
38 мин.
Порции
4
"Бабина рецепта за освежаващ обяд през горещите дни"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • олио
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измивате ориза, запържвате по желание докато стане кристален.

Добавяте вода 1:2 и след като заври, засечете 18 минути. Свалете от огъня, след като проверите няколко зрънца дали е готов. Посолете на вкус и разбъркайте добре.

Оризът се изсипва в плосък и умерно дълбок съд. Оставете го 15 минути да поизстине.

Докато го чакате да изстине, загрейте 6 супени лъжици олио в тиган и запържете червения пипер за кратко.

Разнесете киселото мляко с шпатула равномерно върху ориза. След това вземете запържения червен пипер и декорирайте по ваш усет.

Така полятият ориз се оставя да изстине напълно или поне да стегне за 30-40 мин. Може да се консумира и топъл.

Баба ми го сервираше студен от хладилника, много освежаващ обяд през летните дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка: