Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Конфитюр»Домашно сладко от люти чушки

Домашно сладко от люти чушки

Домашно сладко от люти чушки
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
7
"Един нетрадиционен вкус, който ще ви изненада приятно. Идеално за овкусяване на месо или за мазане на филия."

Необходими Продукти

  • чушки - 15 червени пиперки
  • люти чушки - 6 бр.
  • чесън - 1 глава, малка
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 700 мл
  • захар - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Червените чушки и лютите чушки се почистват от дръжки и семки. Слагат се в тенджера заедно с обелените скилидки чесън, солта и оцета. Тенджерата се слага на котлона и чушките се варят, докато омекнат и се поизпари част от течността.

Омекналите зеленчуци се пасират, към тях се прибавя захарта и сладкото се вари до желаната гъстота на умерена температура, като периодично се разбърква.

Още горещо, сладкото от чушлета се насипва в чисти, затоплени бурканчета и затваря плътно. Бурканчетата се обръщат с капачките надолу и се оставят така да изстинат. От това количество продукти се получават 7 малки бурканчета от детско пюре.

Когато домашното сладко от люти чушки е по-рядко, го използвам за марината, за овкусяване на месо, а когато е по- гъстото може спокойно да се намаже на филийка като класически конфитюр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: