Начин на приготвяне
В това селско ястие присъстват два въглехидрата, но е много вкусно.
Рецептата е на моята баба, която го приготвяше често, особено в студените зимни месеци.
Чудесно си подхожда с хубава домашна туршия.
Нарежете лука и моркова и ги задушете заедно с малко вода и олиото за няколко минути, докато омекнат.
Прибавете настъргани пресни домати или такива от консерва и гответе до изпаряване на течността.
Прибавете ориза, предварително измит в няколко води и го запържете, докато стане прозрачен.
След това добавете 2 чаши горещ зеленчуков бульон или вода.
Веднага щом заври прибавете картофите, всички подправки, както и сол на вкус.
Прехвърлете ястието в дълбока тава и добавете останалата 1 чаша бульон.
Сложете картофите с ориз да се пекат в нагорещена фурна на 230 °C за 30-40 минути до абсорбиране на течността и готовност на зеленчуците.
Поднесете тази ароматна и вкусна селска гозба - картофи с ориз по селски, поръсена с магданоз и салата според сезона.
Да ви е вкусно!