Картофи с ориз по селски

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Картофи с ориз по селски3 / 3
14/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Поднесете тази ароматна и вкусна селска гозба - картофи с ориз по селски, поръсена с магданоз и салата според сезона."

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • домати - 200 г пресни (може и консервирани)
  • сушени зеленчуци - 2 с.л. (пащърнак, чушки, моркови)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • бульон - 3 ч.ч. зеленчуков
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лют пипер - (или 1 сушена лютива чушка)
  • магданоз
  • девесил
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В това селско ястие присъстват два въглехидрата, но е много вкусно.

Рецептата е на моята баба, която го приготвяше често, особено в студените зимни месеци.

Чудесно си подхожда с хубава домашна туршия.

Нарежете лука и моркова и ги задушете заедно с малко вода и олиото за няколко минути, докато омекнат.

Прибавете настъргани пресни домати или такива от консерва и гответе до изпаряване на течността.

Прибавете ориза, предварително измит в няколко води и го запържете, докато стане прозрачен.

След това добавете 2 чаши горещ зеленчуков бульон или вода.

Веднага щом заври прибавете картофите, всички подправки, както и сол на вкус.

Прехвърлете ястието в дълбока тава и добавете останалата 1 чаша бульон.

Сложете картофите с ориз да се пекат в нагорещена фурна на 230 °C за 30-40 минути до абсорбиране на течността и готовност на зеленчуците.

Поднесете тази ароматна и вкусна селска гозба - картофи с ориз по селски, поръсена с магданоз и салата според сезона.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: