Начин на приготвяне
Накисваме боба за една нощ във вода.
Измиваме го и го слагаме в чиста вода да заври веднъж. Изливаме тази вода и отново измиваме.
Сваряваме го до готовност. Аз лично използвам уред за бавно готвене, където бобът къкри на висока степен за 5-6 часа.
Запържваме последователно нарязаните на ситно зелен лук, морков и чушка. Към тях добавяме нарязаният бекон и запържваме и него.
Добавяме червения пипер, брашното и сушените манатарки, които също запържваме до толкова, че да се поемат от мазнината, и разреждаме със студена вода (около 2 ч.ч.).
Добавяме сол, черен пипер, джоджен и девесил (пресни/замразени или сухи).
Разбъркваме добре и оставяме на котлона, докато заври.
Получената смес добавяме към вече сварения боб и изливаме всичко в дълбока тава.
Печем боба на фурна за около 35-40 мин.
Поднасяме ястието с нарязан на ситно магданоз.
Ако искате да сготвите постен боб, може да прескочите частта с бекона, но той придава много приятен опушен вкус на ястието.
Коментари