Ретро домашна шунка

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Ретро домашна шунка
Снимка: Н.Акифова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Тази ретро домашна шунка може да вакуумираме в пликове и така да си имаме за месец напред истинска домашна шунка"

Необходими Продукти

  • свински бут - 1.5 кг
  • Подправки
  • сол - ч.л.
  • желатин - 10 г малко
  • кориандър - 1 к.л. смлян
  • бял пипер - 1 к.л. смлян
  • чесън - 4 скилидки
  • соев сос - 2 с.л.
  • кимион - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази домашна шунка аз използвам шунковар и пликчета за шунковар, но ако нямате пликчета за шунковар и шунковар, може да използвайте пликове за печене на месо и самото запарване да го направите в тенджера.

Взимаме свинския бут нарязваме го на едри парчета изчистване всички жилки от месото хубаво.

Дълбока купа прибавяме всички подправки без желатина, разбъркваме ги хубаво.

Върху месото първо прибавяме един пакет желатин, разбъркваме хубаво, след което прибавяме сместа с подправките.

За около 15 минути разбъркваме месото с подправките и желатина с ръка за да влезе абсолютно всичко хубаво вътре в месото.

Взимаме шунковар, вътре слагаме плика и вътре прибавяме месото, натискаме хубаво, за да не остане празно място. Тук искам да спомена, че желатинът се слага, за да събере самото месо и когато се запари, да няма дупки между месото.

Затваряме хубаво плика и слагаме капака на шунковара и оставяме в хладилник за 24 часа, да се маринова свинското. След 24 часа маринованото месо изваждаме от хладилника.

В една тенджера, която трябва да е дълбока, слагаме шунковара и вътре доливаме топла вода около 40-50 °C.

Котлона пускаме на най-слабата степен и мерим с термометър за вода постоянно, трябва да достигне температура на водата между 70 и 80 °C и тази температура трябва да се поддържа за около 120 минути.

След около 120 минути поддържане на тази температура между 70 и 80 градуса с термометър за месо, измерваме температурата в средата на шунката, тя трябва да е над 70 °C. Това означава, че самото месо е запарено и шунката е готова.

За да издържи по-дълго време шунката в хладилник, за целта е хубаво да се направиш шоково изстудяване с ледено студена вода, след което се изсипва излишната вода от шунковара и се прибира в хладилник за около 10 часа.

След 10 часа изчакване в хладилника може да извадим вкусното мезе, да изкараме от найлоновия плик и да нарежем на парчета. Тази ретро домашна шунка може да вакуумираме в пликове за по-дълга консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: