Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Обреден хляб за Никулден

Обреден хляб за Никулден

Обреден хляб за Никулден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Обредният хляб за Никулден се разчупва от стопанина на къщата и се поднася с апетитния Никулденски шаран"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче или 7 г суха
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На българската трапеза за всеки празник присъства различен хляб или питка.

Празникът Никулден е по време на Коледните пости и съответно трябва хлябът да е постен.

Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята, захарта и 2-3 лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете за няколко минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и оформете кладенче, по ръба на което ръба поръсете солта.

Прибавете сместа със шупналата мая и зехтина.

Замесете меко и гладко тесто, което оформете на топка и поставете в купа, покрито със стреч фолио или домакинска кърпа.

Оставете на топло, да втаса, докато удвои обема си.

След това премесете и отделете малко част от тестото, с която ще оформите фигурките за обредния хляб.

Голямата част от тестото оформете на кръгла или елипсовидна форма според съда, в който ще печете обредния хляб.

Самият съд намаслете с олио или покрийте с хартия за печене.

Поставете вътре тестото и оставете да втаса за още 20-на минути.

През това време пригответе тестото за декорация на хляба, като го примесите с още малко брашно, за да стане по-твърдо.

Разточете го на тънка кора и изрежете риба и кръст, които са символите на Никулден.

Щом хлябът втаса, го сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути - до готовност.

След като се опече, покрийте хляба за няколко минути с памучна кърпа.

Обредният хляб за Никулден се разчупва от стопанина на къщата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: