Начин на приготвяне
Приготвяме маята, разтворена със захарта в затопленото мляко. С една лъжица брашно разбъркваме и оставяме да се надигне.
В пресято брашно правим кладенче, в което слагаме яйцето, солта олиото и киселото мляко. Добавяме кваса и омесваме меко тесто за питки.
Оставяме да удвои обема си, след което разделяме на 4.
Три от парчетата разточваме на 0.5 см кори, между които намазваме с масло и натрошаваме сирене (или кашкавал).
След това разточваме и режем на 8 триъгълника, които заплитаме.
Последната кора разточваме на кръг, намазваме с олио и поръсваме със шарена сол.
Навиваме на руло и я слагаме като охлюв в средата.
Обикаляме я с усуканите триъгълници.
Оставяме да втаса и намазваме с размит в мляко жълтък.
Печем до готовност красива усукана питка със сирене.