Начин на приготвяне
Тази питка за здраве е първият ми опит за месене в купа Таперуер и съм доволна от резултата!
За да се използва качествено, освен с нея е нужно да разполагате и с кухненска везна. За да се получи качествено тесто, точните грамажи са задължителни!
В купата сложете всички съставки (брашно, мая, сол, захар, вода и зехтин), като от зехтина отделете малко за подмазване на тавата. Сложете пластмасовия капак, обезвъздушете и започнете да подхвърляте купата за кратко - трябва да усетите, че от съдържанието в купата се е получила топка тесто.
За да втаса по-бързо, сложете купата в съд с топла вода. Ако не бързате, може и да не го правите.
Когато капака се отвори сам, тестото е втасало. С лъжица съберете тестото от външната стена на купата, на вътре към центъра. Сложете капака, обезвъздушете и оставете за 10 минути. Този път не е нужно да чакате капака сам да се отвори.
С отделения зехтин, подмажете дъното на тава с незалепващо покритие и сложете тестото. Оставете 10 мин. на топло да за се поотпусне и с намазнени пръсти го разпределете равномерно.
Декорирайте питката отгоре с маслини и зеленчуци или по ваш вкус и печете в предварително загрята фурна на 225 градуса до порозовяване.
Бележка: Лично аз поръсвам питката с прясно смляна хималайска сол и една супена лъжица зехтин преди да я сложа да се пече, но не е задължително.
Бон Апети!
Опитайте и вие Питка за здраве в купа за месене!