Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка със сусам

Празнична питка със сусам

Празнична питка със сусам
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Мека отвътре и хрупкава отвън е моята празнична питка. Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за доомесване + 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. + 1 за намазване
  • мая - 7 г суха
  • вода - 150 мл хладка
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • сирене - 150 г
  • масло - 50 г (разтопено)
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • олио - 20 мл
  • кашкавал - 50 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се слага в купа със 150 мл хладка вода, 1 ч.л захар и 1 с.л брашно. Оставя се за 15 минути на топло да се активира. Брашното се слага в дълбока купа или тава и посредата се прави кладенче. В него се чукват яйцата, добавят се солта, киселото мляко и маята, като се бърка с лъжица отначало, а след това започва да се меси с ръце.

Слага се на набрашнен плот и се меси енергично, докато не останат никакви бучки и спре да лепне по ръцете.

Готовото тесто за питата се слага в намазана с олио купа и се оставя на топло да втаса, като купата се покрива с кърпа. Аз го оставих да втаса за 1 час.

След като вече е втасало, тестото се размесва отново и се разделя на четири еднакви топки.

Всяка топка се разточва на тънка кора и се маже с разтопено масло. Отгоре се поръсват със сирене. Първата кора се слага върху хартия за печене, след това втората, като втората се ръси с кашкавал.

Последната кора не се маже. Когато и четирите кори са готови, с помощта на хартията за печене, питката се прехвърля в тава. По средата се слага чаша и тестото се реже на 8 или 12 парчета, които се усукват, така че да се получи слънце. При мен излязоха 12.

Тавата се покрива с кърпа и празничната питка се оставя да втаса повторно за 40-50 минути.

В купичка се разбива яйцето заедно с малко масло и с помощта на четка питката се намазва добре навсякъде.

След това се поръсва със сусам и се слага да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна до готовност.

Много вкусна и хрупкава питка се получи.

Мека отвътре и хрупкава отвън е моята празнична питка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: