Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледни лимецови питки с пуешка кайма

Коледни лимецови питки с пуешка кайма

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Коледни лимецови питки с пуешка кайма
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
28/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Едни по-различни питки, които обаче ще ви накарат да си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • лимецово брашно - 850 г
  • козе кисело мляко - 400 г
  • сол - 18 г
  • суха мая - 11 г
  • яйца - 3 бр. + 1 бр. за намазване
  • масло - 85 г
  • сода - 5 г
  • За плънката
  • пуешка кайма от бут - 500 г
  • бяло вино - 50 мл
  • олио - 50 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • подправка за пиле - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото: Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се сухата мая и солта. Разбърква се много добре.

В средата на брашното се прави кладенче.

В отделна купа се изсипва киселото мляко, в което се прибавя содата.

Разбърква се много добре, след което се прибавя към брашното.

Маслото се разтопява и се прибавя към брашното.

Прибавят се 3 яйца в кладенчето.

Замесва се тестото, което се оставя в купа, завито с фолио за свежо съхранение, за 1 ч., за да втаса.

За плънката: Пуешката кайма се слага в уок тиган. Прибавя се олиото, след което каймата се запържва.

След като се запържи, към каймата се прибавя бялото вино и се оставя на котлона за 10 мин. при продължително разбъркване, след което се сваля от котлона.

Прибавя се червеният пипер, солта и подправката за пиле.

Разбърква се много добре и се оставя да се охлади.

След като тестото втаса, се разделя на 20 части.

Половината части 10 бр. се оформят на елипса, които се поставят в тава върху хартия за печене.

В следата на всяка питка се слага от плънката.

Другата половина от части - 10 бр., също се оформят на елипса, които се слагат върху плънката, като отстрани се завиват надолу, за да не изтече плънката.

Пълнените питки се в предварително загрята на 160 градуса фурна за 25 мин.

Коледните лимецови питки с пуешка кайма са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: