Начин на приготвяне
За тестото: Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се сухата мая и солта. Разбърква се много добре.
В средата на брашното се прави кладенче.
В отделна купа се изсипва киселото мляко, в което се прибавя содата.
Разбърква се много добре, след което се прибавя към брашното.
Маслото се разтопява и се прибавя към брашното.
Прибавят се 3 яйца в кладенчето.
Замесва се тестото, което се оставя в купа, завито с фолио за свежо съхранение, за 1 ч., за да втаса.
За плънката: Пуешката кайма се слага в уок тиган. Прибавя се олиото, след което каймата се запържва.
След като се запържи, към каймата се прибавя бялото вино и се оставя на котлона за 10 мин. при продължително разбъркване, след което се сваля от котлона.
Прибавя се червеният пипер, солта и подправката за пиле.
Разбърква се много добре и се оставя да се охлади.
След като тестото втаса, се разделя на 20 части.
Половината части 10 бр. се оформят на елипса, които се поставят в тава върху хартия за печене.
В следата на всяка питка се слага от плънката.
Другата половина от части - 10 бр., също се оформят на елипса, които се слагат върху плънката, като отстрани се завиват надолу, за да не изтече плънката.
Пълнените питки се в предварително загрята на 160 градуса фурна за 25 мин.
Коледните лимецови питки с пуешка кайма са готови.