Начин на приготвяне
Измийте и подсушете месата. В голяма купа пригответе маринатата – прибавете олиото, соевия сос, нарязаните на ситно скилидки чесън, черния и червен пипер и сол на вкус, разбъркайте.
Прибавете подсушените меса и разбъркайте много добре. Покрийте купата със стреч фолио и поставете в хладилник, докато приготвите сармите и започнете да редите капамата.
За сармите в тенджера запържете ситно нарязаните праз и лук заедно с настъргания морков. Прибавете каймата и бъркате, докато се раздроби на гранули и промени цвета си. Добавете предварително измития и прецеден ориз, разбъркайте добре. В края прибавете доматеното пюре, червения и черен пипер на вкус и отново разбъркайте до еднородна смес.
Изрежете листа от киселото зеле и оформете сармички, като поставяте по 1 пълна с.л. от сместа.
В тава с капак, намазана с олио, подредете сармите една до друга, на 1, 2, 3 реда, в зависимост от това колко ви е голяма тавата. Поръсете отгоре със зърната от смундух и налейте 2 ч.ч. зелев сок и 2 ч.ч. вода. Отгоре покрийте сърмите с маринованото месо и затворете капака на тавата.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете за 30 минути. Намалете градусите на 150 и допичате специалната капама до готовност за около 2 часа общо.
При сервиране във всяка порция се поставя от всички продукти на новогодишната капама със сарми и месо, може да се сервира с картофено пюре или друга гарнитура по желание.