Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Кравай за Богоявление

Кравай за Богоявление

Кравай за Богоявление
Снимка: Виктория Константинова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Един много сполучлив кравай за Богоявление, готов да зарадва кумците"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче (42 г)
  • вода - 1/2 ч.ч. хладка
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка (400 г)
  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 1/2 пакет (около 60 г)
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа се сипва хладката вода. Размива се кубчето мая. Добавят се захарта и солта. Разбърква се и се оставя да шупне.

В дълбока тава се пресява брашното. По средата се прави кладенче.

Маслото се разтопява за кратко в микровълновата.

В кладенчето от брашно се добавят маслото и олиото. Добавя се киселото мляко и се чукват яйцата, като един от жълтъците се отделя за намазване. Добавят се киселото мляко и шупналата мая.

Започва да се замесва тесто, като с въртеливи движения в средата на течните съставки постепенно се взима от брашното. Аз използвам шпатула за месене на тесто, докато се образува лепкаво такова и доомесвам с ръце. Трябва да се получи меко тесто. Оставя се на топло да втаса.

През това време се подготвя намазнена тава и огнеупорна купа, за да се сложи в средата на кравая, за да има дупка, като и купата трябва да се намазни от външната страна.

От полученото тесто могат да се направят както един голям кравай, така и два по-малки по желание. Аз избрах втория вариант, защото количеството е съвсем достатъчно за две кравайчета.

От втасалото тесто се отделя малка част за декорация. Останало се разделя на 2 равни части. Омесва се отново за оформяне. По средата се прави дупка, където се слага купата и се разполага в подготвената тава. Същото се повтаря с останалата част от тестото.

Отделения жълтък се разбива с малко олио и няколко капки вода. Краваят се намазва.

Украсяват се по желание с отделеното тесто. И украсата се намазва с жълтък. Поръсват се със сусам и маково семе. Оставят се на топло да втаса.

Пече се в предварително загрята на 100 градуса фурна, като постепенно се увеличава до 200 градуса.

Готовите кравайчета се поръсват с малко вода и се задушават за 5 минути, като се покриват с вестник к кърпа отгоре, за да станат мекички.

След това се изкарват върху решетка, за да изстинат добре, без да се запарват от долната страна. Увиват се в стреч фолио и кравая за Богоявление е готов да зарадва кумците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: