Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питка за Богоявление

Питка за Богоявление

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Питка за Богоявление
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч. + за поръсване
  • топло прясно мляко - 200 мл
  • прясна мая - 1 кубче
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • суров сусам - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добавете маята и захарта към топлото прясно мляко. Разбъркайте и оставете за 5 мин (да се активира маята).

В купичка смесете киселото мляко, яйцето, олиото и солта. Пресейте брашното и направете кладенче в средата.

Добавете първо млякото и маята и разбъркайте. След това добавете и другата смес. Разбъркайте и постепенно замесете меко тесто.

Прехвърлете в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло до удвояване на обема. Втасалото тесто премесете и отново оставете на топло до удвояване.

Разделете на 4 топки. Всяка топка разточете на правоъгълник, разрежете по дължина на 4 лентички и ги преплетете.

Готовите 4 плитки подредете в тава покрита с хартия за печене. Оставете на топло за още 30 мин.

Запържете сусама в маслото за 2-3 мин. и полейте питката.

Печете питката в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20-25 мин.

Питката за Богоявление е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: