Запечена полента

Запечена полента
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Готовата запечена полента сервирайте като предястие или лека вечеря с чаша хубаво вино. Бон Апети!"

Необходими Продукти

  • полента - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • пармезан - 50 г
  • краве сирене - 100 г
  • чери домати - 150 г
  • моцарела - 100 г настъргана
  • босилек - няколко листа пресен
  • зехтин - 2 с.л. за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 250 мл

Загрейте 3 чаши вода с лъжица зехтин и чаена лъжичка сол.

Щом водата заври, прибавете полентата на тънка струя, бъркайки непрекъснато.

Оставете на котлона, докато се сгъсти, като не спирате да бъркате.

След това прибавете към готовата полента маслото, натрошено на едро краве сирене и половината от пармезана.

Разбъркайте и прехвърлете сместа в намазана със зехтин тавичка с диаметър 26 см.

Върху полентата наредете разполовени чери домати и поръсете със ситно нарязани пресни листа босилек.

След това поръсете и с моцарелата и останалия пармезан.

Финално полейте със струйка зехтин и сложете да се пече полентата в предварително загрята фурна на 200 °C за 20-25 минути.

Готовата запечена полента оставете за малко да се охлади и сервирайте като предястие или лека вечеря с чаша хубаво вино.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Разкош, любимо!
26.01.2023 22:38
1