Усуканица пица

Усуканица пица
Снимка: Петя Страхилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Усукана пица, усуканица, усукан тутманик или импровизирана пица - пухкава закуска, която цялото ви семейство иска"

Необходими Продукти

  • суха мая - 14 г
  • яйце - 1 бр.
  • хладка вода - 400 мл или повече
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • кренвирши - 1 или 2 бр.
  • лютеница - за намазване
  • кашкавал - 200 г
  • извара - 200 г
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много сполучлив експеримент е тази усуканица.

Нарекох го усукана пица, защото си е нещо такова.

Направих си тесто: 14 г суха мая, 1яйце, около 400 мл хладка вода (преценете колко вода ще ви е нужно), супена лъжица захар, две сол и замесих средно твърдо, нелепкаво тесто, добавяйки брашно около 1 кг и мазнината.

Оставих да втаса тестото за тутманика, разделих на четири топки.

Разточих всяка една горе-долу еднаква големина и мажа всяка по отделно с масло, лютеница, поръсих с кашкавал, малко извара, нарязан кренвирш (общо взето каквото имах в хладилника) и ги редя една върху друга, като на най-горната не слагам плънка.

Разточвам още малко, режа на лентички и усуквам.

Намазах с масло, поръсих с шарена сол и босилек.

След като втаса импровизираната пица, намазах с яйце и пекох на около 180 °C 30-40 минути до готовност.

Харесаха усуканата пица много!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелина Стамова
Анелина Стамова
И мазнина няма в тестото - как ще стане нелепкаво?
27.02.2023 17:13
1
2
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Изглежда има грешка в рецептата, или 300мл.вода е малко или брашното 1кг е много....
31.01.2023 11:27
1
1
Покажи всички подкоментари