Начин на приготвяне
Много сполучлив експеримент е тази усуканица.
Нарекох го усукана пица, защото си е нещо такова.
Направих си тесто: 14 г суха мая, 1яйце, около 400 мл хладка вода (преценете колко вода ще ви е нужно), супена лъжица захар, две сол и замесих средно твърдо, нелепкаво тесто, добавяйки брашно около 1 кг и мазнината.
Оставих да втаса тестото за тутманика, разделих на четири топки.
Разточих всяка една горе-долу еднаква големина и мажа всяка по отделно с масло, лютеница, поръсих с кашкавал, малко извара, нарязан кренвирш (общо взето каквото имах в хладилника) и ги редя една върху друга, като на най-горната не слагам плънка.
Разточвам още малко, режа на лентички и усуквам.
Намазах с масло, поръсих с шарена сол и босилек.
След като втаса импровизираната пица, намазах с яйце и пекох на около 180 °C 30-40 минути до готовност.
Харесаха усуканата пица много!
Да ви е сладко!
Коментари