Начин на приготвяне
В купа си оставяме маята, като към нея добавяме захарта и солата.
Разбъркваме добре и добавяме водата с оцета.
Започваме да месим меко тесто за пърленки.
Накрая си добавяме и олиото.
Намазваме си мекото и еластично тесто с малко олио и оставяме да втаса, за да удвои обема си.
От това тесто можем да си направим два плоски хляба.
Много зависи и от големината на самият сач.
Споменахме, че от това тесто се получават два хляба, затова готовото втасало тесто разделяме на две.
Вземаме хартия за печене и изрязваме от нея размер отговарящ на сача.
Вземаме си едната топка и с помощта на малко брашно и ръцете, разтегляме тестото върху хартията.
Правим си няколко резена, поръсваме със сол и сусам отгоре.
След като сме си ги оформели, оставяме на страна да почиват.
Слагаме решетката на дъното на фурната, нагласяме на 250 °C и поставяме сача.
Когато сачът се загрее, а това отнема около 20 минути, слагаме първия хляб.
Печем пърленките за около 15 минути.
Печенето става бързо, защото самият сач е топъл и самата фурна, но хлябът на сач не изгоря.