Начин на приготвяне
Картофите се измиват много добре и се слагат в тенджера. Прибавя се солта и се заливат със студена вода.
Варят се 20 мин. след завиране, след което се свалят от котлона. Водата, в която се варени картофите, се изсипва и се заливат със студена вода, за да се охладят.
Картофите се обелват и се нарязват на шайби, като един картоф се нарязва на три шайби.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Спанакът се почиства от корените и дръжките, измива се и отцежда в гевгир.
Нарязаният лук се слага в дълбока тенджера. Прибавя се 100 мл олио и се запържва до златисто, след което постепенно се прибавя спанакът при продължително бъркане.
Спанакът се запържва 10 мин., след което се прибавя подправката за свежи зеленчуци, разбърква много добре, котлонът се изключва, като тенджерата със спанака се оставя още 10 мин. върху котлона.
Тавата, в която ще се пече, се намазва с олио - 50 мл., след което се нарежда един ред шайби от картофи.
Отгоре се прибавя плънката от спанак, като се разстила върху картофите.
Козето сирене се натрошава и се нарежда над спанака.
Отгоре се слагат останалите шайби от картофи.
Кашкавалът се настъргва на едро ренде и се поръсва върху картофите.
Яйцата се разбиват с тел в отделна купа, след което се прибавя прясното мляко. Разбърква се много добре.
Млечната смес се залива върху картофите.
Огретенът се пече за 60 минути на 180 градуса на най-ниското ниво на фурната.
Огретенът с картофи, спанак и козе сирене е готов.