Яхния с пуешки кюфтета

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Яхния с пуешки кюфтета
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
18/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Пак ли се чудите какво да приготвите за обяд? Тази вкусна яхния с пуешки кюфтенца е всичко, от което имате нужда на масата."

Необходими Продукти

  • пуешка кайма - 800 г от бут, домашна
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • сол - 1/2 с.л.
  • пипер - 1/2 ч.л. микс
  • лимецово брашно - за овалване на кюфтетата
  • За соса
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 бр.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - 50 мл
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешката кайма се слага в купа, в която ще се разбърква.

Оризът се измива до бистра вода.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

В каймата се прибавят измитият ориз, нарязаният на ситно лук, солта и пипера Микс.

Каймата за яхнията се омесва много добре.

Оформят се средни пуешки кюфтета.

Всяко кюфте се овалва в лимецово брашно и се оставя върху дървена дъска, за да поеме брашното.

Морковите се обелват, измиват и нарязват на ситно.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Морковите и лукът се слагат в тенджерата, в която ще се готви яхнията.

Заливат се с олиото, след което се запържват до златисто.

Прибавя се 2 л. гореща вода, като след заври се прибавят кюфтетата, дафиновият лист, червеният пипер и солта.

Разбърква се много добре.

Вари се яхнията с кюфтета 30 мин. на среден огън, след което котлонът се изключва и се прибавят нарязаният на ситно магданоз и масло.

Тенджерата се оставя на котлона 30 мин.

Яхнията с пуешки кюфтета сервираме с домашен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: