Начин на приготвяне
Пуешката кайма се слага в купа, в която ще се разбърква.
Оризът се измива до бистра вода.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
В каймата се прибавят измитият ориз, нарязаният на ситно лук, солта и пипера Микс.
Каймата за яхнията се омесва много добре.
Оформят се средни пуешки кюфтета.
Всяко кюфте се овалва в лимецово брашно и се оставя върху дървена дъска, за да поеме брашното.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на ситно.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Морковите и лукът се слагат в тенджерата, в която ще се готви яхнията.
Заливат се с олиото, след което се запържват до златисто.
Прибавя се 2 л. гореща вода, като след заври се прибавят кюфтетата, дафиновият лист, червеният пипер и солта.
Разбърква се много добре.
Вари се яхнията с кюфтета 30 мин. на среден огън, след което котлонът се изключва и се прибавят нарязаният на ситно магданоз и масло.
Тенджерата се оставя на котлона 30 мин.
Яхнията с пуешки кюфтета сервираме с домашен хляб.