Пържен ориз по китайски

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Обичаш ориз по китайски? Ето класическия начин за неговото приготвяне. И ще ти хареса! Гаранция Франция"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 гр.
  • пилешко месо - гърди 1/2 бр.
  • олио - 80 гр.
  • яйца - 2 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • вегета - 1 ч.л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се сварява предварително. Изсипва се в предварително сгорещено олио. Пържи се десетина минути, като се бърка непрекъснато. Към ориза се прибавят ситно нарязаното месо и 1 ч.л. вегета (или натриев глутамат)

Яйцата се разбиват и с тях се залива оризът. Ястието се разбърква и се сваля от огъня.

Преди да се поднесе, пърженият ориз се поръсва с нарязан на ивички лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
529
414
38
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Пържен ориз се прави от сготвен предварително ориз, отлежал поне 1ден в хладилника. И яйцата се запържват първи, разбъркват се и разкъсват, ориза се прибавя след това и цялата смес се разбърква.
10.12.2022 01:15
3
Геновева
Геновева
С малко соев сос после е просто супер.
15.01.2019 12:25
Марин
Марин
Два пъти вече правя ориза по рецептата,но аз слагам царевица,грах,моркови и днеска добавих и ролца от раци. Получи се много добре.
02.08.2018 10:35
4
Потребител#208481
Потребител#208481
Лили можеш ли да ни кажеш ли нещо повече за натриевия глутамат? До колкото знам натрий има и в сапуна но глутамат какво е?
07.03.2018 17:39
1
1
К К
К К
Оризът ми е любим!
17.05.2016 21:15
2
2
svilena
svilena
uob6te ne se pravi taka purjeniq oriz po kitajski....
03.03.2016 15:55
25
8
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
любимият ми ориз по китайски
28.02.2016 18:57
5
Yordan N.
Yordan N.
Ni6to ob6to s parjen oriz. Mesoto se zaparjva otdelno.Qicata sa6to se obarkvat,sgotvqt I togava se smesvat s oriza. Svetal soev sos I kitaiska sol 6te pridadat avtenti4nost.
09.02.2016 22:44
25
6
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
И аз снощи покрай всички тези коментари се вдъхнових и се пробвах :) Ползвах готов микс след като си приготвих ориза, но заради леда в микса ми се разкисна хубавия ориз (ползвах кафяв).Та следващия път като се захвана ще ползвам само пресни продукти :D Благодаря за съветите и идеите на всички! Особено на Таня!
06.01.2016 09:11
2
2
таня
таня
Ориза се вари в малко вода,2см над ориза трябва да покрива,удобни са съдове с тънки стени и стъклен капак през който наблюдавате когато ориза остане със съвсем малко вода и се показва над водата махате капака (трябва да го направите бързо за да не се изпари водата) и разбърквате ориза внимателно като го повдигате с лъжица откъм стените на тенджерата към средата за да не се мачка,бързо затворете тенджерата и изключете котлона като оставите ориза да доомекне на парата,след 10мин отворете и пак го разбъркайте както първия път(никога не бъркайте с кръгови движения),най-хубавия пържен ориз става когато сварения ориз се остави да съхне,мъжът ми ползва ориз сварен от предния ден,така както го правят азиатците няма нищо общо с нашия начин за варене на ориз,отне ми доста време да се науча но си заслужава.
28.07.2015 12:50
14
Нора
Нора
Правя го този ориз,но аз го пържя преди да го варя.Измит го пържа в олио докато започне "да скача"като пуканки и става светло кафяв,след това му слагам 2:1 вода и когато заври,изключвам котлона и го оставям с капак да се задуши.Трябва да се внимава да не изкипи,случва се и това...Става чудесен.Да ви е сладко...!
02.01.2014 19:47
13
ММ
ММ
"Оризът се сварява предварително. Изсипва се в предварително сгорещено олио." Още тук не е вярно! След сваряването оризът се оставя поне за 12 часа в хладилник или за няколко часа във фризер. Иначе става на кашав и мазен. Пробвала съм го много пъти, но този "трик" го открих скоро и определено това е начина! Иначе пак ще имате пържен ориз, но той няма да има нищо общо с китайския.
16.09.2013 19:42
11
4
Констатин
Констатин
Няма да стане така определено...Ще стане баркоч яйцето ще полепне по ориза, блях. Бих го направил по друг начин.

Зваряваме ориза, но да е леко твърдичък и след това го мием със студена вода и леко го осоляваме. В тиган уок запържваме подходящ микс зеленчуци, като овкусяваме леко с соев сос, след като поомекнат ги изваждаме от мазнината и в нея слагаме пилето (предварително овкусено с черен пипер и сол. Когато побелее добавяме и соев сос и пържим до готовност, като внимаваме да на прекалим защото пилето ще стане сухо. Към пилето добавяме ориза и запърваме и него връщаме и зеленчуците и запържваме за още минутка и готово. Принципно се прави кладенче в ориза и там се слага яйцето, но трябва котлона да е много силен. Най-добре да го запържите отделно. Към това бих добавил и гъби запържени отделно с черен пипер и соев сос.
07.08.2013 14:03
27
4
Toni
Toni
Много ми харесваше в ресторантите ориза с зеленчуци и се чудех как го правят :).Веднъж видях в един китайски ресторант сварен ориз в торба и прибран в хладилник :).И реших, че може би като спагетите вариш изцеждаш измиваш със студена вода да не залепя, но вариш както и с спагетите преди да се развари.Аз после, слагам месо може всякакво първо запържвам месото до готовност в повечко олио което да поеме и зеленчуците.Аз сам го правила със замразени зеленчуци микс (може и в тези които има и грах, зелен боб или броколи според вкуса ви ), но предимно тай като лятото имаме домашни зеленчуци ползвам най често (лук, морков, зелена и червена чушка, царевица замразена или консерва). Първо към месото добавям лука да си пусне вкуса, после морковите на купчета или според вашия вкус, прясна чушка, царевица, осолявам педи да сложа ориза добавям и соев сос светъл иначе се оцветяват месото и зеленчуците и си губят цвета :).Добавям и чесан на прах за по лесно :) за предпочитане е скелидка пресен още с лука намалявам огъня или дори го спирам особено, ако готвите на ток и добавям ориза и бъркам докато всичко се смеси, по ваш вкус може да добавите или да сложите още соев сос, ако искате чукате едно яйце и продължавате да бъркате :).Ние го правим и без месо за гарнитура към скара или печено на фурна.А за вегетарианци е супер и без месо :).ДОБЪР АПЕТИТ :))
07.08.2013 12:27
18
7
GT
GT
Каква Вегета, какъв китайски ориз на търкалета?
07.08.2013 06:17
9
2
bai val4o
bai val4o
Тази рецепта определено не се прави така - китайският ориз се вари на пара. После се запържва яйцето, после месо и т.н. , но в домапни условия не става, защото китайците готвят на много силен огън.... работил съм в китайски, като готвач ;)
Ако следвам тази рецепта, ще стане един бъркоч......
13.07.2013 18:17
9
2
1
Покажи всички подкоментари
поли
поли
ясно е ,че месото се запържва...това става преди ориза да се запържи
22.05.2013 21:34
1
мъж
мъж
От мъж за жени :)
300 грама дългозърнест ориз Ънкъл Бенс се сварява за 15 минути в предварително кипяща вода. Сваляте и в гевгира и след отцеждане малко моркови на едро с рендето. Запържване до бяло на 1/2 пилешки гърди на силен котлон. 80 грама олио загряти до пушек и прибавяте ориза с морковите и така 5 минути и бъркате постоянно и добавяте гъби от консерва и бъркате пак още 5 мин. на слаб котлон. 2 яйца добре разбити се прибавят на 10-тата минута и още 1 мин. бъркане. Сваляте, пресипвате в купа и докато е топло соев сос на вкус и сервирате с нарязани на ленти за "пиниз" 1 стрък зелен лук.
В голяма дълга чаша сипвате бира с 4 см. пяна, секси облечени и сервирате и се наслажсавайте на удоволствието!
Успех!
03.03.2013 14:33
27
Незнайка
Незнайка
Ползвам бланширан ориз. Сварявам го в повечко вода и сол до готовност. След като го отцедя добре, започвам пърженето. Обикновено купувам 2-3 готови пилешки шишчета на скара, нарязвам ги на ситно и леко запържвам. Добавям и сурови моркови, нарязани на пръчици, замразен грах - съвсем мъничко - за пиниз, зелен лук и накрая поднасям със соев сос.
16.12.2012 16:49
Радина
Радина
Рецептата е много хубава,а ориза стана много вкусен :)
16.12.2012 16:37
8