Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкав и вкусен шоколадов козунак на конци

Пухкав и вкусен шоколадов козунак на конци

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
2 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
47 мин.
Порции
8
"По-сладък козунак надали ще опитате на този Великден И на следващия..."

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • захар - 130 г
  • яйца - 3 бр.
  • ванилова паста - 1 ч.л. ( може и есенция или прясна )
  • лимонова кора - 1 бр.
  • портокалова кора
  • краве масло - 60 г
  • мая - 7 г суха или 45 г прясна
  • олио - 20 мл (10 г за тестото в началото, 10 г по - късно)
  • коняк - 10 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • натурален шоколад - 100 г
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 20 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счукваtе яйцата в дълбок съд. Добавяме захарта и разбиваме с миксера.

Добавяме още и ванилията, коняка, портокаловата и лимоновата кора. Също така млякото и 10 мл от олиото.

Разбиваме до получаването на хомогенна смес. Малко по малко добавяме пресятото брашно и сухата мая. Омесваме меко тесто.

След това го разsтиламе на плота и добавяме мекото масло и останалите 10 мл олио. Месим до пълното им поемане.

Получава се едно меко и леко лепкаво тесто. Връщаме го в купата, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва за 1 час.

Разтапяме шоколада на водна баня. След изминаването на един час, разделяме тестото на две части. С едната част смесваме шоколада.

Оформяме плитка с двете части. Поставяме ги в ринг без дъно, върху тавичка за печене с хартия за печене. Отново покриваме с кърпа да втасва за още 40 минути. Намазваме с разбит жълтък и 20 мл прясно мляко.

Печем в предварително загрята фурна на 180 °C до зачервяване, поставяйки козунака с шоколад на най-долното ниво във фурната.

След това покриваме с хартия за печене и печем за още 20 минутки. Горе долу за общо 45 минути.

Да ви е сладко с моят шоколадов козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: