Начин на приготвяне
Пресейте брашното в дълбока тава или купа. Затоплете млякото в микровълновата за около 30 секунди. Направете кладенче в брашното и сложете захарта, маята, солта, яйцата и прясното мляко.
Отначало козуначеното тесто може да ви се стори лепкаво, но не се тревожете, когато започнете да добавяте маслото, ще се спои. След като вече започне да се образува тесто, го прехвърлете на набрашнен плот.
Постепенно започнете да добавяте маслото, което е хубаво да е оставено на стайна температура поне 30 минути преди работа с него, за да може по-лесно да го вкарате в тестото. Когато всичкото масло вече е в тестото, трябва да месите поне още 20-тина минути, но не се притеснявайте, защото тестото е меко, еластично и лесно за работа.
След като е готово, го сложете в намазана купа с олио и го оставете да втаса за 1-2 часа или можете да го оставите от предната вечер за 8 и или 10 часа в хладилника. Докато тестото втасва, си нарежете локума на дребни парченца.
След като вече е втасало, тестото се прехвърля на набрашнен плот и се разделя на две равни части. Всяка част се разточна на тънка кора и върху нея се разпределя от стафидите и локума. Можете да накиснете стафидите в някакъв алкохол, ако искате.
Аз не го направих. След това корите се навиват на козуначено руло и се режет през средата, като не се срязват напълно, след което се сплитат. Поставят се в предварително застлани с хартия за печене правоъгълни форми за хляб и се остават да втасат за още 30-40 минути, докато удвоят обема си.
След като са готови козунаците, се намазват с разбит жълтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко и се поръсват със захар. Пекат се в загрята на 170 градуса фурна за 30-40 минути или до суха клечка.
Да ви е сладко с плетен козунак със стафиди и локум!