Начин на приготвяне
Първо пресяваме брашното в дълбока купа и прибавяме захарта, добре е да е по-фина, ситна.
Прясното мляко се подгрява и в него се слага маята. Да се разтвори, не да шупне.
Стопява се маслото и се слага към млякото. Прибавят се разбитите две яйца и един белтък, единия жълтък заделяме за намазване на козуначените кифлички.
Следват ароматите. И сока на половин лимон.
Замесва се меко тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно.
Готовото козуначено тесто се оставя да втаса за час и половина, да увеличи обем веднъж.
След това се премесва и се прибавя олиото, като се меси до усвояването му.
Втасва втори път до удвояване на обема.
Разточва се кора с дебелина около половин сантиметър. И се нарязва на триъгълници.
В основата им слагаме нарязания локум.
Навиваме кифличките и ги подреждаме в тава с хартия за печене. Мажем с разбит жълтък. Печем на 160 градуса до златисто.
Козуначени кифлички с локум и ванилия са любими на цялото семейство и особено на почитателите на локумките и други сладки с локум.