Начин на приготвяне
Маята се слага в купа и се натрошава. Прибавя се 4 с.л. захар и се намачква с ръка.
Прибавят се 2 бр. яйца и се разбива много добре с вилица.
Прясното мляко се затопля леко, като половината се прибавя към маята.
Прибавя се 7 с.л. брашно към маята и се разбърква много добре.
Оставя се на топло да втаса, докато утрои обема си.
Останалите яйца се слагат друга купа.
Прибавя се останалата захар и се разбива на пяна с миксер на висока степен.
Маслото и свинката мас се разтопяват леко и на тънка струя се прибавят към яйцата при продължително бъркане.
В купа, в която ще се меси тестото, се изсипва втасалата мая, яйчената смес и останалото мляко.
Лимоните се измиват много добре, настъргват се на ситно ренде и се прибавят към сместа.
Към сместа се прибавя ванилията и ромът.
Разбърква се много добре.
Брашното се пресява в отделна купа и постепенно се прибавя към сместа, докато се замеси тесто за тутманик.
Тестото се меси продължително време 10 мин., като постепенно при месенето се прибавя олиото.
Тестото се покрива с памучна кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си, след което се премесва много добре.
Оставя се да втаса втори път, докато удвои обема си, след което се разделя на пет части.
Всяко част се разделя на три топчета. От всяко топче се прави шнур. Три шнура се оплитат на плитка. Козуначената плитка се слага в предварително намазана с олио тава за печене на кекс с дупка.
Изплитат се пет броя козунаци и се оставят да втасат, докато запълнят формата.
След като втасат домашните козунаци, се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар.
Пече се лимецов козунак с мас в предварително загрята фурна първоначално на 10 минути на 200 °C на долен реотан, след което се допичат 15 мин на 160 °C на долен и горен реотан.