Начин на приготвяне
Общо брашното е 500 г но разделено на 450 + 50 г. Двата вида брашно се смесват и се отделя 50 г. Останалото брашно се пресява.
Добавя се сухата мая и настърганата портокалова кора, разбърква се.
В купа с миксер се разбиват яйцата и захарта за около 5 - 8 минути или докато сместа побелее, но не е необходимо да пада във вид на панделка.
Прибавя се рикотата и отново се разбива до хомогенност.
По малко започва да се прибавя брашното с маята и започва измесването на бавна скорост на миксера. След като се оформи груба топка, скоростта се увеличава до средна и измесването продължава да около 10 - 12 минути или докато започне топката тесто да се отдръпва от стените на купата.
Започва да се прибавя маслото и се измесва до пълното му усвояване.
Тестото е гладко и трябва да прилича на гъсто кейково тесто.
Поръсва се с отделеното брашно плот и тестото се изсипва. Поръсва се с малко брашно и отгоре и с ръце се оформя на правоъгълник. Трябва да се има предвид, че тестото е изключително лепкаво, по скоро с консистенция към кейково, отколкото към стегнато козуначено, но брашно повече не се добавя.
След като с ръце е оформено на правоъгълни, примерно около 30/20 см, с помощта на широка шпатула външните страни се прибират към средата, също и отгоре и отдолу към средата. Трябва да се получи като пакетче. Това сгъване ще помогне да се развие по-добре глутенът. Обръща се с гладката страна към нас и с въртеливо движение и с помощта на шпатулата се оформя топка.
Така приготвено се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя в хладилник за 6 часа. Най-добре е да се остави в отделението за плодове и зеленчуци, но всичко е по възможност.
След като изминат посочените 6 часа, се изважда върху набрашнен плот и отново се прегъва от всички страни. Оформя се на топка и се оставя в купата, покрива се и се оставя в хладилник за 10 часа.
След като изминат посочените 10 часа, се изважда и оставя на стайна температура за 20 - 30 минути.
Много хубаво се намаслява с парче малка форма за кейк с коминче по средата и диаметър 28 см.
Тестото за козунак се претегля на кантарче и се дели на 8 бройки. При мен всяко парче козуначено тесто беше около 170-180 г.
От тестото се откъсват парчета и отново се правят сгъвания, както по-горе и се оформя топка.
Топките се подреждат във формата една до друга, като леко и се препокриват, за да може да се разпредели цялото тесто.
Така приготвен, козунакът се оставя на хладно да втаса за 2 часа.
След като е втасал достатъчно, се намазва с глазура от жълтъците, леко разбити с прясното мляко. Оставя се да засъхне и отново се намазва.
Поръсва се с захарни перли и се декорира с бланширани бадеми, всичко е по избор, може само да се поръси с обикновена захар на кристали.
Фурната с вентилатор се загрява на 190 °C.
Поставя се формата и веднага се намалява фурната на 160 °C.
Пече се за около 50 минути или до суха клечка.
Изважда се и се покрива с кърпа за 5 минути.
Охлажда се в самата форма за 30 минути и след това се изважда пухкавият домашен козунак.
Охлажда се върху решетка козунак с рикота с дълго втасване.
Коментари