Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Козунак с рикота с дълго втасване

Козунак с рикота с дълго втасване

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Козунак с рикота с дълго втасване
Снимка: marcheva14
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Струва си чакането на дългото втасване на този козунак с рикота"

Необходими Продукти

  • брашно манитоба - 250 г
  • брашно - 250 г 00
  • яйца - 4 бр. М
  • рикота - 300 г
  • пудра захар - 200 г (ползвах кристална)
  • масло - 100 г на стайна температура на кубчета
  • портокалова кора - настъргана от 1 портокал
  • ЗА ГЛАЗИРАНЕ
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • захар за поръска
  • бланширани бадеми - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Общо брашното е 500 г но разделено на 450 + 50 г. Двата вида брашно се смесват и се отделя 50 г. Останалото брашно се пресява.

Добавя се сухата мая и настърганата портокалова кора, разбърква се.

В купа с миксер се разбиват яйцата и захарта за около 5 - 8 минути или докато сместа побелее, но не е необходимо да пада във вид на панделка.

Прибавя се рикотата и отново се разбива до хомогенност.

По малко започва да се прибавя брашното с маята и започва измесването на бавна скорост на миксера. След като се оформи груба топка, скоростта се увеличава до средна и измесването продължава да около 10 - 12 минути или докато започне топката тесто да се отдръпва от стените на купата.

Започва да се прибавя маслото и се измесва до пълното му усвояване.

Тестото е гладко и трябва да прилича на гъсто кейково тесто.

Поръсва се с отделеното брашно плот и тестото се изсипва. Поръсва се с малко брашно и отгоре и с ръце се оформя на правоъгълник. Трябва да се има предвид, че тестото е изключително лепкаво, по скоро с консистенция към кейково, отколкото към стегнато козуначено, но брашно повече не се добавя.

След като с ръце е оформено на правоъгълни, примерно около 30/20 см, с помощта на широка шпатула външните страни се прибират към средата, също и отгоре и отдолу към средата. Трябва да се получи като пакетче. Това сгъване ще помогне да се развие по-добре глутенът. Обръща се с гладката страна към нас и с въртеливо движение и с помощта на шпатулата се оформя топка.

Така приготвено се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя в хладилник за 6 часа. Най-добре е да се остави в отделението за плодове и зеленчуци, но всичко е по възможност.

След като изминат посочените 6 часа, се изважда върху набрашнен плот и отново се прегъва от всички страни. Оформя се на топка и се оставя в купата, покрива се и се оставя в хладилник за 10 часа.

След като изминат посочените 10 часа, се изважда и оставя на стайна температура за 20 - 30 минути.

Много хубаво се намаслява с парче малка форма за кейк с коминче по средата и диаметър 28 см.

Тестото за козунак се претегля на кантарче и се дели на 8 бройки. При мен всяко парче козуначено тесто беше около 170-180 г.

От тестото се откъсват парчета и отново се правят сгъвания, както по-горе и се оформя топка.

Топките се подреждат във формата една до друга, като леко и се препокриват, за да може да се разпредели цялото тесто.

Така приготвен, козунакът се оставя на хладно да втаса за 2 часа.

След като е втасал достатъчно, се намазва с глазура от жълтъците, леко разбити с прясното мляко. Оставя се да засъхне и отново се намазва.

Поръсва се с захарни перли и се декорира с бланширани бадеми, всичко е по избор, може само да се поръси с обикновена захар на кристали.

Фурната с вентилатор се загрява на 190 °C.

Поставя се формата и веднага се намалява фурната на 160 °C.

Пече се за около 50 минути или до суха клечка.

Изважда се и се покрива с кърпа за 5 минути.

Охлажда се в самата форма за 30 минути и след това се изважда пухкавият домашен козунак.

Охлажда се върху решетка козунак с рикота с дълго втасване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитно изглежда
20.04.2023 07:21
1